ETİK KURALLARIMIZ

GunSu Çelik olarak etik kurallarımıza hem şirketimiz faaliyetlerinin devamlılığı hem de personelimizin motivasyonunun ve çalışma ortamındaki huzurunun sağlanması bakımından oldukça önem atfetmekteyiz. Yönetim kadromuzun katkıları ve çalışmaları marifetiyle ve etik kurallarımız doğrultusunda şekillendirilen bir etik değerlere uygun çalışma ortamı, başarıya giden yolda şirketimiz için önemli bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede, yetki sahipleri veya şirketimiz yönetim kadrosu;

– Düşünceleri, tutum ve davranışları ile personele örnek bir rol model olmayı,

– Kararlarında tutarlı olmayı ve geri bildirimlere açık olmayı,

– Firmamızın etik anlamda tabi olduğu her türlü yasal mevzuata bağlı kalmayı,

– Etik kuralların personel tarafından net bir şekilde anlaşıldığından emin olmayı ve oluşabilecek herhangi bir problemi açıkça dile getirebilecekleri konusunda kendilerini rahat hissedecekleri bir ortam sağlamayı ilke edinir.

I- RMA KAYNAKLARININ KULLANIMI

Firmamızın finansal kaynaklarının kullanımında verimlilik esastır. Firmanın sağladığı iletişim ağları kullanılırken bilginin güvenli ve etkili kullanılması için şirket yönetmeliğine uygun olacak şekilde hareket edilmelidir. Herhangi bir müşteri, tedarikçi ve bilirkişiler ile maddi ilişkiler kurularak çıkar gözetilmesi etik bulunmamakla birlikte; firmamızın maddi kaynaklarının kullanılması olarak değerlendirilmektedir. Firmamızın maddi kaynaklarının kullanımına dair ana başlıklar ise aşağıdaki gibidir:

  1. Temsil Masrafları

– Firma sahipleri ve yöneticiler, ekibi ve çalışanları motive etmek amacıyla hediyeler alabilir ve eğlenceli etkinliklere ayrım gözetmeksizin götürebilir.

– Temsil masrafları iş görüşmeleri ve alıcılar için yalnızca ilgili olduğu alanlarda kullanılmaktadır.

  1. Firma Adına Yardım ve Bağışta Bulunma, Hediye ve İkramlar

–  Özel günlerde firma kendi adına alıcılara ve personele bütçesi doğrultusunda hediye verebilir.

– Firma adına yardım ve bağışta bulunma firma yetkilileri/hissedarlarının alacağı kararlar doğrultusunda gerçekleştirilir.

  1. Zaman Yönetimi

– Zamanı verimli kullanmak şirketimiz için en önemli konulardan biridir. İş ve mesai saatleri içinde personelimiz şahsi işlerine elzem, acil ve olağandışı bir şekilde vuku bulan konular olmadığı müddetçe zaman ayırmamalıdır.

– Mesai saatleri içerisinde çalışarak emek harcayan personelin bu emeğin karşılığını aldığı firmamızda, personelin mesai saatlerini verimli kullanmaları oldukça önem teşkil etmektedir.

– Toplantıların zamanında başlaması ve bitmesi zamanın verimli kullanımı açısından önem arz etmektedir. Toplantılara hazır bir şekilde gelinmesi bu nedenle önemlidir.

II- İLİŞKİLER

  1. Tedarikçilerle İlişkiler

Tedarikçilerle ilişkilerde, tüm diğer ilişkilerde olduğu gibi, dürüst ve tarafsız bir tutum benimsenip etik değerler göz önünde bulundurulmalıdır. Personelimiz ise bu etik değerlere uymakla yükümlüdür.

  1. Müşterilerle İlişkiler

Müşteri memnuniyeti bizim için en önemli değerler arasında yer almaktadır.

Müşterilerin şikayetlerini ve taleplerini en hızlı ve doğru şekilde yanıtlamak ve çözümlemek önceliklerimiz arasındadır. Müşteri zaaflarından herhangi bir koşulda yararlanılması ve/veya müşteriye yanıltıcı bilgi verilmesi etik değerlerimize aykırıdır.

Müşterilerin yapmış olduğu tüm şikayetler ivedilikle üst yönetime bildirilerek raporlanır.

Personelin firmanın müşterisiyle herhangi bir özel iş ilişkisinde bulunması, müşteriden borç para alması ve müşteriye ödünç para vermesi etik değerlere aykırıdır ve bunlara izin verilmemektedir.

Firmamız içerisinde müşteri memnuniyeti esaslı, onların ihtiyaç ve taleplerini ön planda tutup; müşteri şikâyet ve taleplerini en kısa zamanda, en doğru şekilde cevap veren bir anlayışla çalışırız. Şirket lehine bile olsa, müşteri zaaflarından yararlanılamaz ve müşteriye eksik ya da yanlış bilgi verilerek kâr amacı güdülemez.

  • Müşteri şikâyetleri derhal yönetim sistemine kayıt edilerek Müşteri Şikâyet Komitesi’ne yönlendirilir. Müşteri şikâyetlerinin üst yönetime raporlaması şeffaflık esasları dahilinde ilgili birimler tarafından titizlikle yerine getirilir.
  • Çalışanlar Şirket müşterisiyle özel iş ilişkisine giremez, borç para alamaz ve müşteriye ödünç para verilemez.
  • Müşteriden değerinin çok altında ya da hiç bedel ödenmeksizin mal ya da hizmet satın alınması çıkar temini olarak değerlendirilir ve iş sözleşmesinin feshine kadar giden disiplin cezasını gerektirir.
  1. Medya ile İlişkiler

Herhangi bir medya kuruluşunda konuşmacı olmaya; röportaj, seminer, konferans vermeye ve ilgili demecin karşılığında bir ücret alınıp alınmayacağına Genel Müdür onayı doğrultusunda karar verilir. Bu tür faaliyetlerden kişisel kazanç elde edilmesi etik değerlerimize aykırıdır.

III- ŞİRKETE KARŞI YÜKÜMLÜLÜKLER
1. Hediye, Davet, Yardım ve Bağış Kabulü
i. Hediye Kabulü;

Müşterilerden, danışmanlardan ve tedarikçilerden hediye talep edilmesi etik kurallarımıza aykırıdır ve buna izin verilmemektedir.

Firmayı yükümlülük altına sokacak her türlü hediye, çek, indirim kartı, tatil gibi şahsi menfaat sağlayan maddi yararın kabul edilmesine izin verilmemektedir. Ancak;

Müşteri ile kurulan ilişkinin, söz konusu hediyenin kabul edilmemesi halinde olumsuz anlamda etkilenme ihtimali bulunuyor ise,

Firmanın mali kararlarını etkilemeyecek hediyeler üst yönetime haber verilmesi şartıyla kabul edilebilir.

Belirtilen şartlara uygun olmayan hediyelerin uygun bir şekilde kabul edilemeyeceği ifade edilir.

ii. Davet Kabulü; Üçüncü kişiler tarafından yapılan firma toplantıları, konferanslar, yemek etkinlikleri ve sosyal aktiviteler;

– Daveti kabul eden firma çalışanının o iş ile ilgili kararlarını hakkaniyete, etik değerlere ve eşitliğe aykırı sonuçlar doğuracak şekilde etkilemeyecek ise,

– Firmanın politikalarına, değerlerine ve çıkarlarına uygun ise,

– Üst yönetimin onayı var ise

kabul edilebilir.

 iii. Yardım ve Bağış Kabulü; Firmamız ile herhangi bir hesap ilişkisi içerisinde olan hiçbir kişi ve kurumdan yardım ve bağış onaylanamaz. Teklif edilmesi durumunda bu konunun derhal üst yönetim ile paylaşılması gerekir.

  1. Çıkar Çatışmasını Önlemek

Firma çıkarlarının şahsi çıkarlar veya müşteriler arasındaki çıkarlarla uyuşmaması durumunda çıkar çatışmaları meydana gelebilir. Böyle durumlarda firma çıkarları doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir. Firmaya ait mal veya hizmet bilgilerinin şahsi menfaatler doğrultusunda kullanılmasına izin verilmemektedir. Çıkar çatışması yaşanması durumunda mutlaka üst yönetime bilgi verilmelidir.

Daha uygun fiyat olsa dahi personelimizin şahsi veya ticari ihtiyaçlar için firmanın işbirliği yapmış olduğu tedarikçilerden mal veya hizmet alımı gerçekleştirmesi etik değildir. Önceden bünyemizde personel veya iş ortağı olarak çalışan kişilerin doğrudan veya dolaylı olarak güncel durumda çalıştığı veya iş birliği içinde olduğu durumlarda gelen teklifler yönetim tarafından değerlendirilmelidir.

Müşteri veya tedarikçi firmalarda çalışan aile bireyleri var ise iş birliği yapılmadan önce yönetim onayının alınması gerekmektedir. Benzer şekilde satın alma yetkilileri teklif aldıkları firmalarda akraba veya arkadaşları olması durumunda satın alma kararı vermeden önce yönetime konuyu bildirmelidir.

İş tanımı gereği tedarikçiler ve müşterilerle iletişim kuran personelimiz haricinde diğer personelimizin söz konusu tedarikçi ve müşterilerle yakın ilişki içinde olması uygun bulunmamaktadır.

Firmamızda çalışan personelimiz;

– Müşterilerle veya tedarikçilerle şahsi çıkar ilişkisi içinde bulunamaz.

– Müşteriler ile personel arasında çıkar çatışması meydana gelmesi durumunda; personelimiz eşit, adil ve tarafsız bir tutumda olmalıdır.

– Müşterilere ve tedarikçilere hiçbir koşulda kefil olmamalı ve kefil olmalarını talep etmemelidir. Müşterilerle borç alacak ilişkisi gibi ticari ilişkileri zedeleyebilecek hiçbir ad altında hukuki veya mali ilişkiye girmemelidir.

– Müşteri tarafından tamamı veya bir kısmı karşılanan davet veya biletler üst yönetimin onayı olması durumunda kabul edebilir. Benzer şekilde, bunlar dışında kendileri için yükümlülük doğurabilecek nitelikte hediyeleri kabul etmemelidir.

– Müşteri veya potansiyel müşterilere lüks hediyeler vermemeli ve müşterilerle çıkar ilişkisi gütmemelidir.

  1. Şirket Haricinde İş Yapma ve Görev Alma Durumu

– Personelimiz yalnızca bünyemizde çalışarak faaliyet göstermelidirler. Borsada pay alımı hariç herhangi bir firmanın ortağı olamazlar ve tacir, esnaf, serbest meslek erbabı unvanı ile anılamazlar. Firmamız ve grup firmalarımız hariç diğer firmalarda yönetim kurulu üyeliğinde bulunamazlar.

– Her türlü vakıf, dernek, federasyon vb. Kurum ve kuruluşlarda görev alınması üst yönetimin yazılı onayına tabiidir.

–  Üniversitelerde veya meslek okullarında mesleki söyleşi ve konferanslar verilmesi, işlerini aksatmamak şartı ile üst yönetimin yazılı onayı doğrultusunda kabul edilebilir.

  1. Politik Faaliyetler

Çalışanlar, firmamızda çalıştığı sürece herhangi bir siyasi partide aktif rol alamaz. Firma yöneticileri de kendilerinden bu yönde bir talepte bulunamaz. Kendi adlarına veya firma adlarına da politik faaliyetlere maddi veya manevi bir destek sağlayamazlar.

  1. Ayrımcılık Yapmama ve Çalışanlar Arasında Eşitlik

Firmamız Olarak; tüm çalışanlarına eşit davranmayı ilke edinmiştir. Hiçbir etnik köken, din, dil, ırk, cinsiyet, yaş, medeni durum fark etmeksizin herkese eşit davranılması gerekmektedir. Personelimiz de firmamızın benimsediği bu ilkeye uyumlu davranmalıdır. Aksi bir durum olması halinde ise; çalışanlar bu durumu üst yönetime taşıma hakkına sahiptir.

  1. Şahsi Bağış ve Yardımlar

Personel, firmadaki diğer personel dışında üçüncü şahıslara maddi ve manevi destekte bulunabilirler, yardım derneklerinde bilgi vermek şartı ile aktif rol alabilirler.

IV- GENEL KURALLAR

Personelimiz;
– Sorumluluklarını dürüst ve etik bir şekilde yerine getirmekten,

– Firmanın markasını ve varlıklarını korumaktan,

– Firmanın tüm etik değerlerine, gizliliğine ve politikalarına uygun hareket etmekten,

– Çalışma hayatı aracılığıyla iletişimde olduğu kişilere ait her türlü kişisel veriyi korumaktan sorumludurlar.

Personelin, pozisyonları gereği kendilerinden talep edilen her türlü görevi başarı ile yerine getirmeleri gerekmektedir. Ancak, talep edilen görevin firmanın etik değerlerine ve politikalarına uygun olmadığını düşünmeleri takdirde personel, bu konuyu çekinmeksizin üst yönetim ile paylaşabilirler.

Markanın Korunması

GunSu Steel markasını korumak ve her geçen gün güçlendirmek firmamız olarak birincil misyonlarımız arasında yer almaktadır. Personelimiz de bu bilinç doğrultusunda sorumluluklarını yerine getirmelidirler.

Personelimiz sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda şirket e-postalarını kullanmamalıdırlar. Aynı zamanda, her türlü paylaşımlarında gizlilik kurallarını ihlal etmemeye özen göstermelidirler.

Mesleki Gizlilik

Personelimiz, firmaya ilişkin herhangi bir bilgiyi; yetkili firma personeli ve yasal makamlar dışında hiçbir kişi, kurum veya kuruluş ile paylaşmamalıdırlar. Gizli veya henüz duyulmamış herhangi bir bilgiyi iş tanımı gereği öğrenen kişiler bu bilgileri gizli tutmakla yükümlüdürler.

“Gizli bilgiler”, sözlü, yazılı veya telefon, sosyal medya gibi elektronik ortam üzerinden personelimizin iş tanımı gereğince bilgi sahibi olduğu veya olacağı her türlü Şirket bilgilerini kapsamaktadır.

Personelimiz, öğrenilen gizli bilgileri; şirket politikaları gereğince bilmesi gereken diğer personele ve bu konuda kanuni açıdan yetkili mercilerle paylaşabilir. Bunlar dışında kalan hiçbir tüzel veya özel kişi ile paylaşamaz. Müşteri ve tedarikçi bilgileri, her türlü raporlar, mali veriler, iş planları, bilgisayar yazılımları, verilen hizmetler gizli bilgi kapsamına girmektedir.

Gizli Bilgilerin Korunması

Firmaya ait gizli bilgilerin korunmasında personelimiz, iş tanımı gereği bildiği gizli bilgileri korumaktan bireysel olarak sorumludur. Masaların üzerinde herhangi bir dosya bırakmamaya özen gösterilir ve gizli belgeler korunaklı bir yerde muhafaza edilir. Parolaların yalnızca parola sahibi tarafından bilinmesi gerekir. Bilgilerin kopyalanmasına iş ve yasal yükümlülüklerin bildirimi dışında izin verilmemektedir. Firma personeli haricinde hiç kimse firmanın bilgi ve internet ağına erişim sağlayamaz. Herkes kendi bilgisayarından işlem yapmakla yükümlüdür, firma personeli dışında kimse firma bilgisayarını kullanamaz..

Firma ve Yasal Politika ve Düzenlemelerine Uyma

Personel firmanın politika ve düzenlemelerine uymakla yükümlüdür. Görev ve sorumluluklarını kötüye kullanmayacak ve buna müsaade etmeyecektir. Buna olanak sağlayacak olay ve durumlardan uzak duracaktır. Personel herhangi bir suça doğrudan ya da dolaylı olarak karışamaz. Ancak görevin kötüye kullanımına veya suça doğrudan veya dolaylı dahil olunmasına tanık olmaları durumunda üst yönetime gizli olacak şekilde bilgi vermekle yükümlüdür.

V- ETİK KURALLARIN UYGULANMASI

Etik kuralları ihlal eden personel, iş sözleşmesinin işveren şirketimizce haklı nedenle feshedilmesine kadar gidebilecek yaptırımlara tabi tutulabilecektir. Bu nedenle personelimizin etik kurallarımız ve İş Kanunu başta olmak üzere ilgili yasal mevzuata riayet etmek suretiyle ve gereği gibi görevlerini ifa etmeleri gerekmektedir. Öte yandan, personelimiz herhangi bir davranışın etik kurallara uygun olup olmadığı ile ilgili şüphe duyulması durumunda üst yönetimle gizli bir şekilde görüşebileceklerdir.